24. února 2015

Cestovní brašna

Dala mi trošku zabrat :), přiznávám. Více jak před měsícem jsem si navrhla větší toaletní brašnu, promyslela technologii výroby, nakoupila materiál a pustila se do střihu. Vždycky mě baví to vymyslet a pak to zpracování. Ty procesy mezi tím mě strašně zdržují a nebaví. Nu ale podařilo se a minulý týden jsem se konečně pustila do zpracování. 






Hlavním materiálem je khaki-zlatá puntíkovaná látka, kterou jsem doplnila hnědou koženkou a měděnými a zlatými komponenty. Celá brašna je podlepená, vyztužená a podšitá další puntíkovanou látkou (aby jich nebylo málo a ladilo to do puntíku). V přední části kapsa na drobnosti, uvnitř dvě kapsy na nezbytnosti. Dá se použít jako větší toaletní etue a nebo sportovní brašna s řemínkem přes rameno.




Foto©BARABASCA MADE

20. února 2015

Zaujatá teď!

...nebo spíš nos mám teď hluboko zabořený do ročenek liberecké architektury....nevidím, neslyším...jsem prostě zaujatá. Měla jsem doma prozatím dva díly, ale podařilo se mi sehnat celý komplet vydávaný od roku 2005 až 2011 a mrzí mě, že nové se nevydávají. Našla jsem v tom poklad :). 






Hltám historii Liberce a okolí, ale především historii urbanismu, architektonických skvostů, ale i nových staveb. Ročenky jsou velmi dobře koncipované. Jsou doplněny řadou úžasných dobových fotografií, že si člověk dokáže udělat velice reálný obraz jak to tu vypadalo v minulosti a jak se postupně prolínaly různé styly a doby. Těším se až si v létě vyrazím po některých místech podívat a třeba i nafotit. Zajímalo by vás to?





Foto©BARABASCA MADE

Taky si někdy říkám, minula jsem se povolání? Taky jste měli v 14 letech problém se rozhodnout jaký obor chcete začít studovat? Já byla vždycky kreativní  člověk, tak jsem začala logicky studovat i kreativní obor, jenže...nakonec u mě převládla technika, inženýrství a materiály a tím se i živím a uživím ;D. Asi bych i teď měla dilema, nejspíš bych se nakonec přiklonila k architektuře, protože je tak nějak spojená se vším co mě zajímá -  historií se prolíná design i umění a interiéry navazují svým stylem na exteriér, takže i architekturu.

Hlavně je i zajímavé jak s postupem času se mění cíle mého zájmu. Začalo to prvně kreslením, které se postupně ztvárnilo v navrhování a modelování oděvů. Šila jsem až se ze stroje kouřilo, oblékla jsem celou rodinu :D. Současně jsem tehdy četla vše co se týkalo historie Egypta a snila o dráze archeologa. A jak už jsem psala výše, pak se to nějak překlopilo...značný vliv na to mělo samozřejmě studium na univerzitě. Moc mě bavily speciální materiály a úpravy, které dávaly textiliím zajímavé funkční vlastnosti. A teď jedu na vlně designu produktů, interiérů a exteriérů :D.  Tak si říkám co bude až dostavíme ten náš vysněný dům?

A jak to máte vy? Mění se vám taky vaše zájmy postupem času nebo zůstáváte u stejných celý život? Pěkný víkend

16. února 2015

Je třeba si dělat radost

Snad od doby kdy jsem pracovala v japonské společnosti, jsem si tak oblíbila Japonsko, japonské minimalistické interiéry, umění a jídlo :). Jak já miluji to různorodé stolování, plné lahodných malých porcí kreativních barev, vůní a chutí. Klasické stolování je prima, ale s oblibou používám mističky, hrníčky, talířky v různých formátech i barvách na všechny ty omáčky, pasty, chuťovky, sushi, rolky. Také jsem čajový oblíbenec snad více než milovník kávy :). 




Neodolám roztomilým mističkám a ráda si vychutnám čaj z menších mističek, který popíjím rychle a s chutí, protože v těch velkých hrnkách je čaj stále ještě horký. Od té doby co mi zavřeli oblíbenou čajovnu musím hledat jiné zdroje čajů a keramiky. Tvůrce Báru Diduchovou a Petru Maškovou, které tvoří nádhernou keramiku pod názvem Ema Mamisu nemusím dlouze představovat, jistě je znáte. Jejich nové minimalistické "rýžové" kolekci jsem prostě nedokázala odolat. 

Takže já si teď jdu vychutnat čaj a vám přeji hezký týden.



Foto©BARABASCA MADE

13. února 2015

Pozvánka | otevření kavárny Kino Káva v bývalém biografu Varšava

Dnes 13.2.2015 od 20 hodin se po dlouhé době otevře veřejnosti kino Varšava, nejstarší kamenný biograf v Liberci postavený ve 20. letech 20. století německými architekty Effenbergerem a Noppesem. Více o historii a stavbě zde

Přeji mnoho úspěchů a těším se na shledání :). 


Kino Varšava bylo ve 20.století několikrát rekonstruováno  a podrobeno neodbornými stavebními zásahy a od roku 2008 chátralo uzavřené veřejnosti v majetku města bez užitku neboť již nedokázalo konkurovat nově postaveným multikinům. V roce 2012 vznikl spolek Zachraňme kino Varšava, jež založili architekti, hudebníci, filmaři a hlavně Liberečané jmenovitě Mgr.Petr Hubáček, Ing. arch. Zuzana Koňasová, Ing. arch. Ondřej Pleštil, Slávek Trubač a Ing. arch. Jiří Žid. Spolek z inicioval rekonstrukci, jehož první etapa byla právě dokončena. Více o vizi na http://www.kinovarsava.cz/

Výsledkem první etapy je otevření nové kavárny Kino Káva, která bude poprvé představena veřejnosti 13.2.2015 od 20 hodin. Od 17 hodin se uskuteční setkání příznivců a podporovatelů, kteří se dobrovolně zapojili do záchrany kina Varšava. Zkušební otvírací provoz kavárny startuje 14.2. a to po-pá od 8-20hod, so-ne od 10-18hod. První beseda o Islámu proběhne v těchto prostorech 18.2. od 18hodin. Více o programu najdete zde

Cílem rekonstrukce je architektonická záchrana historické budovy a její přeměna v multifunkční prostředí pro kulturní setkávání občanů a prezentaci artových snímků. Dalšími kroky bude zprovoznění malého sálu Barrandoff, který je plánován na březen 2015 a bude představena projekce filmů z festivalu Jeden svět.

Více o již proběhlé rekonstrukci si můžete přečíst v zajímavém článku jehož autorem je Ing. arch. Ondřej Pleštil  zde a nebo shlédnout reportáž z archivu ČT zde






Zdroje informací a fotografií:
http://www.kinovarsava.cz/
http://www.liberec-reichenberg.net/stavby/karta/nazev/106-kino-varsava
http://stavba.tzb-info.cz/historicke-stavby/12128-rekonstrukce-historicke-budovy-kina-varsava-v-liberci


2. února 2015

Krabička s víkem

Od vánočního papírového vyřádění uběhl už měsíc a já měla o víkendu potřebu si něco papírového opět vytvořit. Mé dvě čistě materiální potěšení a závislosti jsou papír a látky. Proto návštěva eshopů a kamenných prodejen s tímto sortimentem nikdy nezůstane s prázdným košíkem. 





Dnešním tvořením je papírová krabička s víkem, která lze použít nejen pro domácí ukládání šperků či čehokoliv, ale také je ideální pro zabalení dárečků. Postup vytvoření šablony a samotné krabičky jsem našla na mém oblíbeném blogu Design And Form zde. Já zvolila velikost krabičky 10x10cm a oboustranně vzorovaný papír velikosti 30x30cm.

Více papírových skládaček můžete najít pod novou kategorií papírové tvoření.






Foto©BARABASCA MADE

TOP