28. dubna 2014

Dřevěná prkénka

Přijde mi naprosto zbytečné si kupovat dřevěná prkénka. U nás doma v rodině byl vždycky někdo kdo jej dokázal vytvořit. Jedním z nich byl můj strýček a taky táta, který nám jednou udělal obr prkno alias obrácená kočička :D. Můj taťka 2  pracuje hodně se dřevem a je velmi šikovný ;-), tak mi tentokrát pomohl a vytvořil mi prkýnka na přání.


CO POTŘEBUJEME: dřevěnou desku dle vašich možností a vkusu, stolní olej, šikovného chlapa

1) Před tím než půjdete do obchodu koupit dřevěnou desku, rozmyslete si jaký typ a barva dřeva se vám hodí do interiéru (počítejte s tím že po aplikaci oleje se lehce změní odstín dřeva). V obchodě si pak vyberte desku o velikosti podle toho kolik chcete prkýnek ;-). Já vybrala dubovou desku spárovku, má nádherný odstín a myslím že bude dostatečně pevná.




2) Vyměřte si finální podobu prkýnek. Já zvolila jedno delší o rozměru 20x40cm a jedno "ultra moderní" domečkové prkénko s šikmým frézováním o rozměru 20x30cm.




3) Samotnou výrobu jsem nechala na taťkovi a myslím moc se mu to povedlo k mé spokojenosti ;). Manžel pomohl s dokončovacími pracemi a já měla svoje prkýnka. Je důležité aby povrch byl maximálně hladký a očištěný od třísek! 




4) Poslední fáze tzv. finální úprava byla už na mě. Před začátkem použití je důležité prkýnka napustit olejem, předejte tím ohýbání nebo praskání dřeva po kontaktu s vodou a po vysoušení. Taky tím zamezíte úplnému znečištění od různých potravin. No ale co vám mám povídat, takovéto dřevěné prkýnko je lepší používat na suché potraviny ;-). Já jsem použila olivový olej, který jsem aplikovala houbičkou na všechny plochy a nechala 24 hod vsáknout. To jsem pro jistotu ještě jednou opakovala. Doporučuje se dřevěná prkénka tímto způsobem napouštět alespoň 1x za rok. Tipy na údržbu najdete třeba zde


Foto© BARABASCA MADE

10 komentářů :

  1. Můj táta je rukodělný, můj manžel nikoliv, takže jsem to já, kdo doma přibíjí hřebíky, maluje pokoje a natírá :))).
    Taková prkénka bych brala, ale už jsem si je, uplně nesmyslně, koupila minulý rok v Ikee :).

    OdpovědětVymazat
  2. Super, ani mě nenapadlo něco takového udělat a ne koupit ;)

    OdpovědětVymazat
  3. ahoj...objavila som Tvoj blog...
    páči sa mi a už ho aj sledujem...
    a doštičku mám tiež "vyrobenú"...je to odrezok z podlahy na terasu a ešte aj ohlodaný psími zubiskami...Samozrejme poriadne dezinfikované..
    teším sa na nové nápady...
    jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji to jsem ráda :). Tak to je ale pořádný originál :-D
      Taky jsem si tě přidala, máš moc zajímavé nápady a vtipné články:)

      Vymazat
  4. Nádhera, závidím šikovné chlapy v rodině :) já bych s takovým přání asi neuspěla :) máš moc krásný blog, teprve dnes jsem na něj narazila. Hezký víkend, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za navstevu:-*. Da se asi udelat cokoliv ale dulezite je i vybaveni. Nastesti je to bavi. Je to nekdy zabava;-)

      Vymazat

Děkuji za vaši zprávu :)

TOP