4. května 2015

Orizuru - Jeřáb jako symbol dlouhého života

Během chvilek jsem začala skládat jeřáby na kolotoč nad postýlku pro Růženku. Není to nic složitého, patří mezi jednodušší origami skládačky, ale i velmi oblíbené. Postup najdete zde. Moc se mi líbí tento typ "létajícího" origami, ale i jeho symbolika... Otázkou je kdy jej dokončím, péče o prcka je v plném proudu a už je jedna ruka v ortéze...takže asi tak. Těch tisíc jeřábů teď asi nedám a musí to jít cestou odpočinku (?) :(. Nejde mi ani psát, takže chvíli bude PAUZA. Děkuji za přízeň. 

........Jeřáb je v Japonsku symbolem dlouhého života a štěstí. Stal se také mezinárodním symbolem míru díky příběhu japonské dívky Sadako Sosaki, která kvůli ozáření při výbuchu atomové bomby v Hirošimě onemocněla leukémií. Věřila, že když složí tisíc jeřábů, tak se jí splní její přání uzdravit se. Bohužel zemřela dřív než těch tisíc Jeřábů složila. V roce 1958 byla v Hirošimě odhalena socha Sadako držící v rukou jeřába. Tento pomník je věnovaný dětským obětem tohoto neštěstí.........zdroj:http://cs.wikipedia.org/

Foto©BARABASCA MADE

9 komentářů :

  1. Taky jsme měli k malému jeřáby. Jinak na tu legendu jsem se ptala kolegyně z kurzu a ona říkala, že je to jen legenda, že asi ta myšlenka a modlitby u toho skládání mohou pomoci, ale nic více, žádná mystika. Měla jsem v plánu těch 1000 také složit. :-)
    Marti, přeji brzké uzdravení.

    OdpovědětVymazat
  2. Tak za mňa ,nádhera !....aj materiál,technika, aj FAREBNOSŤ :)....ako krásne idú , tieto mnou milované odtiene, k zemitým...:)....škoda,že farebnosť v interieri, je určovaná trendmi....v tých ukážkach je väčšinou všetko biele....vzdychla som si :)...Bude to KRÁSNA ZÁVESNÁ PEKNOTA :)
    ...aj ja prajem skoré uzdravenie :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ali děkuji, nechtěla jsem to tak úplně v růžové :D a tato zlatavo-hnědá to hezky doplňuje. Já se snažím udělat světlý základ už nějakou chvíli :D a pak teprve chci doplňovat barvami. Myslím že je to lepší pro představivost. Těším se až to bude viset ;)
      Děkuji

      Vymazat
  3. ...páčil ,by sa ti aj takýto domček ?...
    http://pieceofnorth.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. koukala jsem na to, stránky taky sleduju ;) Celkem jo, mám ale trochu jinou představu ;). Ale ta zahrada kolem ach ach krása :)

      Vymazat
  4. To jsou nádherné barvy...měla bych to někdy zkusit.

    OdpovědětVymazat
  5. Krásný den,

    můžu se zeptat, kde kupujete ty krásné papíry se vzory?:)

    Lucka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lucko koukněte tady: http://www.kreativacek.cz/folia/eshop/0/3/5/2480-Origami-papir-JAPONSKO-80-g-m2-15-x-15-cm

      Pěkný den Martina

      Vymazat

Děkuji za vaši zprávu :)

TOP